“Een mens heeft twee oren en 1 mond gekregen, om twee keer zoveel te luisteren als te praten.” Een uitspraak van een boer tijdens een verhit PAS debat afgelopen zomer.
Deze zomer stond in het teken van de uitspraak van de Raad van State over het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Dit programma (geldig vanaf 2015) mag niet meer van de rechter, omdat onvoldoende kan worden aangetoond bij nieuwe vergunningen (voor bedrijven, wegen, huizen, boerderijen etc.) dat de uitstoot van stikstof omlaag gaat.
Bij het debat in Ede afgelopen zomer tussen boeren, natuurorganisaties, juristen en politici waar ik bij mocht zijn, werd het belang van LUISTEREN zichtbaar. Want HOE luisteren we naar anderen? Als we in een oordeel zitten over de ander, of angstig zijn, dan zit ons hart vol en kunnen we niet luisteren. Het vergt bewuste innerlijke actie om echt te luisteren. Om de ander te horen en te begrijpen en in te voelen. EN DAT is het meest en het hardst nodig in het PAS debat. Durf je als boer ECHT te luisteren naar een donkergroene natuuractivist? Of Durf je als donkergroene natuuractivist ECHT te luisteren naar een boer? Lukt het om uit de emotie, het oordeel en de angst te komen, om SAMEN te zoeken naar een haalbare weg?
Ik heb gemerkt dat DAT het aller-belangrijkstste is om überhaupt met elkaar verder te komen in dit lastige en gevoelige dossier als de PAS. We hebben niet voor niks twee oren gekregen en een mond.
Bovenstaande column van wethouder Willemien Vreugdenhil wordt gepubliceerd in de komende editie van ‘Het Verhaal’.