top of page

De boeren zijn het laatste jaar veel in het nieuws. Ondanks de vele stoppers heeft ook de gemeente Ede nog heel wat agrariërs binnen haar grenzen. Een daarvan is Carola van Ruiswijk (44). Zij bestiert samen met haar man Jan (en hun vijf kinderen tussen de 6 en 12 jaar) een melkveehouderij met ongeveer zeventig koeien en hun eigen kalveren en pinken. Naast boerin en moeder is ze sinds mei 2018 raadslid voor het CDA in de gemeente Ede. Genoeg te vragen dus.


Kom je zelf van de boerderij? Nee, ik ben geboren en opgegroeid in Aalsmeer. Na het vwo ben ik journalistiek gaan studeren in Ede. Daarna deed ik nog een jaar aan de Evangelische Theologische Hogeschool in Veenendaal, maar ook die studie vond ik zo boeiend dat ik die heb afgemaakt.


Hoe heb je jouw man leren kennen? Ik woonde in een studentenhuis aan de Zuiderkade, schuin tegenover het ouderlijk huis van Jan. Jan kwam op verzoek van onze huisbaas regelmatig dingen repareren en zo hebben we elkaar ontmoet. We zijn in 2007 getrouwd en eerst gaan inwonen bij Jans ouders op de boerderij. Jan was toen al jaren volop boer, omdat de gezondheid van zijn vader problematisch was geworden.


Je hebt ook nog voor de Evangelische Omroep gewerkt. Ja, ook dat vond ik enorm leuk om te doen. Ik ben begonnen in de tijd dat kindertijdschrift ZeGGuS werd opgestart, maar ik heb in de loop der jaren op veel plekken binnen de EO gewerkt. Intussen was ik meerdere malen moeder geworden. Bij onze vijfde voelde ik dat ik moest gaan stoppen omdat het anders echt te veel zou worden. Dat vond ik even lastig, want ik heb met veel plezier gewerkt voor de EO. En mijn vaste inkomen was heel prettig naast een steeds fluctuerende melkprijs.


Wat gebeurt er eigenlijk met jullie melk? Onze melk gaat naar een kleinschalige kaasfabriek – De Graafstroom in Bleskensgraaf – die ontstaan is door de fusie van Friesland Foods met Campina. Daar zit een mooi verhaal achter. De genoemde fusie mocht alleen doorgang vinden van de Europese Mededingingsautoriteit als er twee fabrieken werden afgestoten, waarvan de kaasfabriek in Bleskensgraaf er eentje was. Een groepje boeren wilde deze fabriek samen kopen om als echte coöperatie, kaas te blijven maken. Vanuit hun christen-zijn besloten ze bovendien om principieel niet op zondag bij de melkveehouders de melk op te laten halen. Aanvankelijk werden ze totaal niet serieus genomen, maar wonderlijk genoeg kwamen de coöperatie én financiering toch van de grond. Later hoorden wij ervan en zijn we overgestapt naar De Graafstroom. De Graafstroom is nu een goed draaiende fabriek, die eigendom is van slechts 190 boeren, met Albert Heijn en Lidl als grote afnemers. We maken kazen van hoge kwaliteit, die veelal in de prijzen vallen.


Dus jullie redden het wel? Nou, boeren anno 2020 is wel een uitdaging. De melkprijs wordt per maand vastgesteld en is afhankelijk van allerlei internationale factoren waarop wij geen enkele invloed hebben. Verder hebben we als boeren last van de enorme regelgeving vanuit de verschillende overheden, regelgeving die soms mijlenver bij onze dagelijkse praktijk vandaan staat en nauwelijks uitvoerbaar is.


Hoe verhoudt jullie christelijk geloof zich met het boer-zijn? Jan en ik hebben allereerst samen de zorg voor vijf kinderen en ruim honderd dieren. Ons schieten vaak wijsheid en energie te kort, dus hebben we elke dag onze Schepper nodig om goed te zorgen voor al dat leven. We zien ook veel van Gods schepping op onze boerderij, met alles wat in en om onze wei groeit, bloeit, leeft en vliegt, en genieten daar enorm van. Ons bedrijf is een kringloop, die begint met de aarde. Als de bodem van onze wei op orde is, is die veel vruchtbaarder. Daarom verdiepen we ons daarin. We willen goede rentmeesters zijn over datgene wat ons is toevertrouwd.


Jullie hebben een melktap bij het bedrijf staan, waarmee na betaling een afgepaste hoeveelheid melk kan worden getapt. Ja, heel gezellig is dat. We zijn begonnen met alleen verse melk, maar het assortiment is inmiddels flink uitgebreid. In 2016 hebben we de tap officieel laten openen door twee wethouders. Naar aanleiding van het praatje dat ik hield, vroeg de toenmalige wethouder Willemien Vreugdenhil om eens na te denken over het raadslidmaatschap. Mijn eerste gedachte was: ‘Daar heb ik geen tijd en geduld voor,’ maar toen ik me er toch in verdiepte, bleek het juist afwisselend te zijn. Ik kwam op de CDA-lijst en in mei 2018 in de raad. Ik heb er nog geen dag spijt van gehad. Het is fijn om weer collega’s buiten de deur te hebben en om op deze wijze wat te kunnen betekenen voor anderen. In de lokale politiek sta je immers dicht bij de burgers.


Wat is moeilijk en wat is mooi aan het boerenbestaan? Het moeilijkste vind ik als, ondanks al ons ploegen en zwoegen, het werk ons soms uit handen glipt. Als we bijvoorbeeld alles hebben geprobeerd en een koe of kalfje toch sterft. Het allerleukste is de omgang met de dieren en dat we dit steeds meer als gezin doen. Al onze vijf kinderen zijn ieder op hun eigen manier deel van ons boerenbedrijf. Als ik die vijf in hun overalletjes over het erf zie lopen, ben ik intens dankbaar. Allemaal hebben ze aardigheid in en handigheid met de dieren gekregen en ze helpen mee in en rond het huis. We zijn een echt gezinsbedrijf geworden.


De uitgave van Wegwijs is te vinden via deze link

Bijdrage tijdens debat Programmarekening 2023

LAATSTE NIEUWS

Bijdrage tijdens debat Programmarekening 2023

Inklapbare tekst is ideaal voor langere onderdeeltitels en beschrijvingen. Het geeft mensen toegang tot alle informatie die ze nodig hebben, terwijl je indeling netjes blijft. Koppel je tekst, of stel je tekstvak in op uitklappen bij klikken. Schrijf je tekst hier...

CDA voor uitbreiding bedrijventerrein de Stroet in Lunteren

Inklapbare tekst is ideaal voor langere onderdeeltitels en beschrijvingen. Het geeft mensen toegang tot alle informatie die ze nodig hebben, terwijl je indeling netjes blijft. Koppel je tekst, of stel je tekstvak in op uitklappen bij klikken. Schrijf je tekst hier...

Startnotitie Kennisas: Inzet CDA Ede

Inklapbare tekst is ideaal voor langere onderdeeltitels en beschrijvingen. Het geeft mensen toegang tot alle informatie die ze nodig hebben, terwijl je indeling netjes blijft. Koppel je tekst, of stel je tekstvak in op uitklappen bij klikken. Schrijf je tekst hier...

Copyright CDA - Alle rechten voorbehouden.

bottom of page